OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Astma i alergie pokarmowe mogą być przewidziane już w pierwszym roku życia dziecka
2018-01-17 | Aktualności
Astma i alergie pokarmowe mogą być przewidziane już w pierwszym roku życia dziecka

Dzieci w pierwszym roku życia z wypryskiem lub atopowym zapaleniem skóry (AZS) oraz uczulone na alergeny są siedmiokrotnie bardziej narażone na rozwój astmy niż inne dzieci i znacznie częściej cierpią na alergię pokarmową w wieku trzech lat.

 

To nowe odkrycie kanadyjskiego badania CHILD pomoże lekarzom lepiej przewidzieć, które dzieci rozwiną w przyszłości astmę i alergie, zgodnie z artykułem opublikowanym przez Journal of Allergy and Clinical Immunology.

 

Od dawna wiadomo, że u niemowląt z wypryskiem lub atopowym zapaleniem skóry (AZS) częściej rozwija się astma i alergiczny nieżyt nosa w późniejszym dzieciństwie. Taki ciąg następstw nazywamy "marszem atopowym". Przewidywanie, które z dzieci z AZS będą podążały tą drogą było trudne. Naukowcy z projektu CHILD stwierdzili, że samo AZS bez występującego uczulenia na alergeny nie zwiększyło istotnie ryzyka rozwoju astmy u dzieci.

 

Te odkrycia pomagają zrozumieć interaktywne skutki AZS i wczesnego uczulenia alergicznego na ryzyko astmy i alergii pokarmowej oraz pokazują, że w połączeniu stanowią one znaczące ryzyko dla przyszłej choroby alergicznej.

 

Korzystając z danych pochodzących od ponad 2300 dzieci z całej Kanady, które uczestniczyły w badaniu CHILD, naukowcy ocenili obecność AZS i uczulenia alergicznego w pierwszym roku życia. Gdy dzieci osiągnęły wiek trzech lat, naukowcy przeprowadzili ponowną ocenę kliniczną w celu określenia obecności astmy, alergicznego nieżytu nosa, alergii pokarmowej i AZS. Łączny efekt AZS i uczulenia alergicznego okazał się większy niż suma ich indywidualnych skutków, zarówno na ryzyko astmy, jak i zgłaszanej alergii pokarmowej.

 

"Istnieją pewne warianty genetyczne, o których wiemy, że są czynnikami ryzyka dla alergii, ale genotypowanie nie jest szeroko stosowane w praktyce klinicznej, dlatego badania te oferują pracownikom ochrony zdrowia alternatywną metodę identyfikacji zagrożonych dzieci", tłumaczą naukowcy.

 

Wnioski opierają się również na wynikach innego badania przeprowadzonego przez CHILD, które pokazało, że dzieci, które unikają produktów z mleka krowiego, jaj i orzeszków ziemnych w pierwszym roku życia są narażone na zwiększone ryzyko alergicznego uczulenia na te pokarmy w późniejszym czasie. W przeciwieństwie do wcześniejszych zaleceń dla rodziców, aby unikać karmienia niemowląt tymi pokarmami. Obecnie wiadomo, że wczesne wprowadzenie jest korzystne w promowaniu tolerancji i zmniejszeniu ryzyka uczulenia pokarmowego i alergii pokarmowej.

 

"Wiele z tego, co dzieje się z nami w późniejszym życiu, wiąże się z ekspozycjami, które spotykamy we wczesnym dzieciństwie" - podsumowują naukowcy.

 

 

 

Więcej: sciencedaily.com

Wyświetleń: 588