Według badania opublikowanego w czasopiśmie "BMC Nutrition" napoje słodzone cukrem w połączeniu z wysokobiałkowym posiłkiem mogą mieć negatywny wpływ na równowagę energetyczną, zmieniać preferencje żywnościowe i powodować gromadzenie się większej ilości tłuszczu w organizmie.
Dr Shanon Casperson, główny autor badania z USDA-Agricultural Research Service Grand Forks Centrum Badań nad Żywnością Człowieka, USA powiedział: "Odkryliśmy, że około jednej trzeciej dodatkowych kalorii dostarczanych przez napoje słodzone cukrem nie jest zużywane, metabolizm tłuszczu zmniejszał się i mniej energii było potrzebne do metabolizowania posiłków. Zmniejszenie sprawności metabolicznej może spowodować, że organizm gromadzi więcej tłuszczu.
Naukowcy odkryli, że włączenie napoju słodzonego cukrem zmniejszyło utlenianie tłuszczu, które rozpoczyna rozpad cząsteczek tłuszczu po posiłku o 8%. Jeśli napój słodzony cukrem był spożywany z 15-procentowym posiłkiem białkowym, utlenianie tłuszczu zmniejszało się średnio o 7,2 g. Jeśli napój słodzony cukrem był spożywany wraz z 30-procentowym posiłkiem białkowym, utlenianie tłuszczu zmniejszyło się średnio o 12,6 g. Podczas spożywania napojów słodzonych cukrem zwiększyła się ilość energii wykorzystywanej do metabolizowania posiłków, jednak zwiększone wydatki energetyczne nie sprzyjały dodatkowo dostarczonym kaloriom wynikającym ze spożycia napoju.
Dr Casperson powiedział: "Byliśmy zaskoczeni wpływem, jaki napoje słodzone cukrem wywoływały na metabolizmie, gdy były połączone z posiłkami o wyższej zawartości białka. Taka kombinacja zwiększyła również zainteresowanie badanych osób spożywaniem pikantnej i słonej żywności przez cztery godziny po jedzeniu ".
Naukowcy zbadali 27 zdrowych dorosłych (13 mężczyzn, 14 kobiet), którzy mieli średnio 23 lata. Uczestnicy przeprowadzili dwie 24-godzinne wizyty studyjne, otrzymując dwa posiłki o wartości 15% białka (śniadanie i obiad) na jednej wizcie i dwa posiłki o wartości 30% białka po krótkiej przerwie w czasie drugiej wizyty. Wzrost białka był równoważony spadkiem węglowodanów w posiłkach. Wszystkie posiłki składały się z tej samej żywności i dostarczały 17 g tłuszczu i 500 kcal energii. Uczestnicy spożywali napój słodzony cukrem z jednym z posiłków i napoje bez cukru z innymi posiłkami
Naukowcy wykorzystali kalorymetr w pomieszczeniu pojemności 25m3, który mierzył ruch, poziom tlenu, dwutlenku węgla, temperaturę i ciśnienie, pozwalając ocenić, jak zmiany żywienia wpływały na wydatki energetyczne i sposoby przetwarzania składników odżywczych przez organizm. Uczestnicy badania pozostając w pokoju z kalorymetrem byli obserwowani przez badaczy, którzy mogli określić jak wiele gramów weglowodanów, tłuszczy i białek badani spalali w trakcie eksperymentu, oraz ile kalorii spalali w ciągu każdej minuty. Uczestnicy badania pozostawali w pokoju przez cały czas każdej z prób.
Dr Casperson powiedział: "Nasze odkrycia sugerują, że przy spożywaniu napojów słodzonych cukrem wraz z posiłkiem zmieniają się na obie strony równania bilansu energetycznego, jednak po stronie spożycia, dodatkowa energia z napoju nie sprawiła, że ludzie czuli się bardziej syci. Po drugie, dodatkowe kalorie nie zostały zużyte, a utlenianie tłuszczu z organizmu zostało zredukowane. Wyniki dostarczają dalszej wiedzy na temat potencjalnej roli napojów słodzonych cukrem - największego pojedynczego „dostawcy” cukru w diecie Amerykanina - przy wzroście masy ciała i otyłości ".
Zmiany w diecie były mierzone tylko przez krótki czas i należy zachować ostrożność podczas uwzględniania danych dotyczących badań w celu uzyskania zmian w diecie w dłuższych okresach czasu. Ponieważ badania te dotyczyły wyłącznie dorosłych osób zdrowych, autorzy ostrzegają również, że osoby z nadwagą mogą reagować odmiennie na przedstawione zmiany w diecie.
Źródło: sciencedaily.com