Naukowcy z Royal Melbourne Institute of Technology stworzyli kapsułkę, która może monitorować obecne w układzie pokarmowym gazy. Pierwsze testy na ludziach dały bardzo obiecujące wyniki.
Kapsułka jest wielkość przeciętnej pigułki witaminowej i jest w stanie wykryć oraz zmierzyć w czasie rzeczywistym gazy jelitowe - wodór, dwutlenek węgla i tlen. Dane te wysyła następnie na telefon komórkowy, gdzie mogą być analizowane.
Testy urządzenia przeprowadzono na grupie siedmiu zdrowych osób stosujących dietę o niskiej lub wysokiej zawartości błonnika. Kapsułka precyzyjnie określiła moment rozpoczęcia fermentacji pokarmów oraz dużo skuteczniej niż tradycyjne metody mierzyła aktywność mikrobiomu.
Zdaniem twórców urządzenia, elektroniczna pigułka może pomóc skuteczniej diagnozować różnego rodzaju problemy gastrologiczne i ograniczyć potrzebę wykonywania bardziej uciążliwych badań, choćby kolonoskopii.
Współtwórca kapsułki i szef zespołu badawczego, prof. Kourosh Kalantar-Zadeh, poinformował, że podczas testów odkryto również, że żołądek uwalnia substancje chemiczne o charakterze utleniaczy, które rozkładają i neutralizują obce związki przebywające w żołądku dłużej niż zwykle. - To mechanizm odpornościowy, którego nikt wcześniej nie opisał - powiedział profesor.
Dodatkowo badacze zauważyli, że w okrężnicy człowieka znajduje się tlen. - Nasze badania wykazały obecność wysokich stężeń tlenu w okrężnicy u osób, w diecie których jest wyjątkowo dużo błonnika. Jest to sprzeczne ze starym przekonaniem, że w okrężnicy panuje całkowicie beztlenowe środowisko. Ta informacja może nam pomóc lepiej zrozumieć, w jaki sposób dochodzi do rozwoju wyniszczających chorób, takich jak rak jelita grubego - powiedział prof. Kalantar-Zadeh.
Źródło: eurekalert.org
Fot.: RMIT University / Peter Clarke