Regularne zażywanie aspiryny przez ludzi mieszkających w Szanghaju i Chinach, wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka trzustki, tak wynika z danych opublikowanych w czasopiśmie Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem.
Dane z nowego badania i metaanalizy danych pochodzących z 18 innych doświadczeń sugerują, że w ciągu ostatnich dwóch dekad, zastosowanie w populacji ogólnej aspiryny wzrosła. A działanie aspiryny w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka trzustki staje się coraz bardziej wyraźne.
Rak trzustki jest jednym z najgroźniejszych rodzajów nowotworu - mniej niż 8 % pacjentów przeżywa pięć lub więcej lat od postawienia diagnozy – dlatego tak ważne jest, by znaleźć sposoby, aby zapobiec zachorowaniu. Naukowcy odkryli, że regularne zażywanie aspiryny przez dużą grupę ludzi w Szanghaju zmniejsza ryzyko raka trzustki prawie o połowę.
„Te nowe dane są zgodne z tym, co zaobserwowano w innych populacjach na całym świecie. Rak trzustki jest stosunkowo rzadki - zaledwie u 1,5 % dorosłych Amerykanów zostanie on zdiagnozowany na pewnym etapie ich życia. Należy jednak pamiętać, że regularne zażywanie aspiryny może powodować znaczne komplikacje. Dlatego pacjent decyzję o jej zażywaniu powinien skonsultować ze swoim lekarzem. Niemniej jednak bilans dowodów pokazuje, że ludzie którzy zażywają aspirynę, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, mogą czuć się bardziej pewnie, że kwas acetylosalicylowy u nich może także obniżyć ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Autorzy badania rekrutowali pacjentów, u których zdiagnozowano raka trzustki w 37 szpitalach w Szanghaju w okresie od grudnia 2006 do stycznia 2011 roku. Wykonano również losowe kontrole z rejestru mieszkańców. Przeprowadzono wywiad z 761 pacjentami z rakiem trzustki i 794 osobami z losowych kontroli, w celu weryfikacji jak często przyjmują aspirynę, przez jaki okres czasu i ewentualnie kiedy przestali ją przyjmować. Prawie wszyscy użytkownicy stosowali codziennie aspirynę. Wśród pacjentów z rakiem trzustki, 11 % pytanych odpowiedziało, że regularnie nadal zażywa aspirynę, a wśród uczestników losowych kontroli było to 18%.
Po uwzględnieniu szeregu czynników, w tym indeksu masy ciała, historii palenia i cukrzycy, naukowcy odkryli, że kiedykolwiek stosowana regularnie aspiryna wiązała się z 46% niższym ryzykiem zachorowania na raka trzustki. Ryzyko spadało o 8 % na każdy rok stosowania kwasu acetylosalicylowego.
Źródło: sciencedaily.com