OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Wartości witaminy D we krwi związane z ryzykiem raka jelita grubego
2018-07-18 | Aktualności
Wartości witaminy D we krwi związane z ryzykiem raka jelita grubego

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Krajowego Instytutu Onkologii w Stanach Zjednoczonych oraz ponad 20 innych centrów medycznych i organizacji wykazało, że wyższe stężenia krążącej we krwi witaminy D są istotnie związane z mniejszym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Badanie to wspiera dowód, uprzednio uznawany za niejednoznaczny, na istnienie takiej protekcyjnej relacji. Optymalne stężenie witaminy D w celu prewencji nowotworu jelita grubego może być wyższe niż przewidują obecne rekomendacje Narodowej Akademii Medycznej, które bazują jedynie na zapotrzebowaniu kostnym. Badanie pojawiło się on-line w Journal of National Cancer Institute.

 

Przypuszcza się, że witamina D, znana ze swoich właściwości w utrzymywaniu dobrej kondycji kości, wpływa na obniżenie ryzyka raka jelita grubego w różnych mechanizmach związanych ze wzrostem i regulacją cyklu komórki. W poprzednich badaniach prospektywnych opublikowano niejednoznaczne wyniki dotyczące kwestii, czy wyższe stężenie krążącej we krwi 25-hydroksywitaminy D, czyli uznanego wyznacznika poziomu witaminy D, są związane z niższym ryzykiem rozwoju raka jelita grubego. Parę zakończonych dotychczas randomizowanych prób klinicznych skupiających się na suplementacji witaminy D i nowotworach jelita grubego nie przyniosło oczekiwanych efektów; jednak rozmiar badania, czas trwania suplementacji oraz poziom współpracy mogły przyczynić się do braku wszelkich odkryć.

 

"W celu wyjaśnienia niespójności wcześniejszych badań nad witaminą D i prześledzenia związków w poszczególnych grupach populacyjnych, przeanalizowaliśmy za pomocą wystandaryzowanych kryteriów dane dotyczące poziomu tej witaminy u badanych z 17 prospektywnych kohort, u których następnie postawiono diagnozę raka jelita grubego," mówi dr Stephanie Smith - Warner, epidemiolog z Harvard T.H. Chan School of Public Health i starszy współautor artykułu. Analiza uwzględniała ponad 5 700 przypadków chorych na raka jelita grubego i grupę kontrolną 7 100 badanych ze Stanów Zjednoczonych, Europy i Azji. Pojedynczy powszechnie zaakceptowany test i jedno laboratorium zostały wybrane dla nowych badań poziomu witaminy D oraz kalibracji dokonanych już pomiarów. "W przeszłości, istotne różnice między rodzajami testów czyniły trudnymi do włączenia danych dotyczących wartości witaminy D pochodzących z innych prób klinicznych" wyjaśnia dr Regina G. Ziegler, epidemiolog z Narodowego Instytutu Onkologii i starszy współautor artykułu. "Takie zastosowanie kalibracji umożliwia nam systematyczne badanie ryzyka na podstawie szerokiego zakresu poziomów witaminy D na poziomie międzynarodowym."

 

W porównaniu do uczestników badania ze stężeniami krążącej witaminy D uznanej za optymalne dla zapotrzebowania kostnego, ci, którzy odnotowali jej niedobór, mieli o 31% wyższe ryzyko rozwoju raka jelita grubego w obserwacji, w uśrednionym okresie czasu 5,5 roku (zakres: 1 - 25 lat). Analogicznie, stężenia witaminy D powyżej zapotrzebowania kostnego były związane odpowiednio z niższym o 22% ryzykiem tego nowotworu. Jednakże ryzyko nie utrzymywało tendencji malejącej przy najwyższych stężeniach witaminy D. Te zależności utrzymywały się nawet po skorygowaniu o wpływ poznanych czynników ryzyka raka jelita grubego. Ponadto związek ochronny został zaobserwowany u wszystkich badanych grup. Jednakże zauważalnie silniejsza zależność występowała u kobiet niż u mężczyzn w odniesieniu do poziomu przewyższającego zapotrzebowanie kostne. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego na przestrzeni całego życia wynosi 4,2% u kobiet (1 na 24) i 4,5% u mężczyzn (1 na 22). Nowotwór złośliwy jelita grubego jest trzeci pod względem częstości występowania i stanowi również trzecią wiodącą przyczynę zgonów z powodu nowotworu zarówno u kobiet jak i u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych, z liczbami około 140 250 nowych zachorowań i 50 630 zgonów szacowanymi na rok 2018.

 

"Na chwilę obecną nie ma zaleceń organizacji zdrowia dotyczących suplementowania witaminy D w celu prewencji raka jelita grubego," mówi dr Marji L. McCullough, epidemiolog z Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego i współautor badania. "To badanie dostarcza nowych informacji, które mogą zostać wykorzystane przez organizacje w momencie ponownego przeglądu dowodów i utworzenia wytycznych suplementacji witaminy D, oraz sugerują, że jej rekomendowane stężenia wystarczające na pokrycie zapotrzebowania kostnego mogą być za niskie w odniesieniu do prewencji rozwoju raka jelita grubego."

 

Witamina D może być pozyskiwana z diety, szczególnie z żywnością wzbogaconą, w suplementach oraz poprzez ekspozycję na słońce. Eksperci rekomendują przyjmowanie jej na drodze odpowiedniego odżywiania, albowiem nadmierne promieniowanie ultrafioletowe stanowi główny czynnik ryzyka rozwoju nowotworu skóry.

 

 

 

Źródło: sciencedaily.com

 

Bibliografia:
Marjorie L McCullough, Emilie S Zoltick, Stephanie J Weinstein, Veronika Fedirko, Molin Wang, Nancy R Cook, A Heather Eliassen, Anne Zeleniuch-Jacquotte, Claudia Agnoli, Demetrius Albanes, Matthew J Barnett, Julie E Buring, Peter T Campbell, Tess V Clendenen, Neal D Freedman, Susan M Gapstur, Edward L Giovannucci, Gary G Goodman, Christopher A Haiman, Gloria Y F Ho, Ronald L Horst, Tao Hou, Wen-Yi Huang, Mazda Jenab, Michael E Jones, Corinne E Joshu, Vittorio Krogh, I-Min Lee, Jung Eun Lee, Satu Männistö, Loic Le Marchand, Alison M Mondul, Marian L Neuhouser, Elizabeth A Platz, Mark P Purdue, Elio Riboli, Trude Eid Robsahm, Thomas E Rohan, Shizuka Sasazuki, Minouk J Schoemaker, Sabina Sieri, Meir J Stampfer, Anthony J Swerdlow, Cynthia A Thomson, Steinar Tretli, Schoichiro Tsugane, Giske Ursin, Kala Visvanathan, Kami K White, Kana Wu, Shiaw-Shyuan Yaun, Xuehong Zhang, Walter C Willett, Mitchel H Gail, Regina G Ziegler, Stephanie A Smith-Warner. Circulating Vitamin D and Colorectal Cancer Risk: An International Pooling Project of 17 Cohorts. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2018; DOI: 10.1093/jnci/djy087

 

Wyświetleń: 1637