OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 związane ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu raka jelita grubego
2016-10-17 | Aktualności
Wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 związane ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu raka jelita grubego

Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego w czasopiśmie Gut, wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 pochodzących z tłustych ryb może pomóc obniżyć ryzyko zgonu z powodu raka jelita grubego u pacjentów z rozpoznaniem choroby. Zdaniem naukowców, jeśli badania będą kontynuowane może się okazać, że pacjenci z rakiem jelita grubego będą mogli wydłużyć życie dzięki zwiększeniu spożycia tłustych ryb. Poprzednie badania wykazały, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (polyunsaturated fatty acids, PUFA) mogą hamować wzrost nowotworu i zmniejszać dopływ krwi do komórek nowotworowych, czyli hamować ich angiogenezę.

 

Naukowcy opierają swoje wnioski na podstawie wyników dwóch dużych badań: the Nurses' Health z udziałem 121,700 amerykańskich pielęgniarek płci żeńskiej w wieku od 30 do 55 lat prowadzone od 1976 roku oraz na podstawie badania The Health Professionals Follow Up Study z udziałem 51,529 męskich pracowników służby zdrowia, w wieku od 40 do 75 lat, prowadzone od 1986 roku.

 

Wszyscy uczestnicy wypełnili szczegółowy kwestionariusz na temat ich historii choroby i stylu życia w chwili zakwalifikowania do badania, który powtarzano później co dwa lata. Pytano o jakąkolwiek diagnozę raka jelita grubego i inne potencjalnie znaczące czynniki, taki jak wzrost, waga, palenie tytoniu, regularne stosowanie aspiryny i niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz wysiłek fizyczny. Dane na temat tego, co jedli ochotnicy badania zbierano i aktualizowano co cztery lata, aż do 2010 roku.

 

Wśród 1659 uczestników, którzy rozwinęli raka jelita grubego 561 zmarło - 169 z nich zostało sklasyfikowanych jako zgon z powodu tego nowotworu w ciągu przeciętnego okresu monitorowania 10,5 roku. Innymi głównymi przyczynami zgonów były choroby układu krążenia (153) i inne nowotwory (113).

 

Ochotnicy badania, którzy spożywali więcej kwasów omega 3 wraz z tłustymi rybami byli bardziej skłonni do aktywności fizycznej, przyjmowania mikroelementów, picia alkoholu i spożywania więcej witaminy D i błonnika, byli też mniej skorzy do palenia. Te wszystkie czynniki związane są z mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu jelita grubego. Natomiast ci, którym rozpoznano raka jelita grubego i których dieta zawierała wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega 3 z ryb morskich mieli mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby.

 

Jednakże, generalnie rzecz biorąc, ogólne spożycie kwasów omega 3 nie było związane z niższym ryzykiem zgonu. Poziom zmniejszenia ryzyka wydaje się być zależny do dawki, dlatego dopiero większe ilości omega 3 mogą zmniejszyć ryzyko. Ta sytuacja utrzymywała się nawet po uwzględnieniu spożycia kwasów omega 3 przed diagnozą, a także po uwzględnieniu innych czynników mogących mieć na to wpływ.

 

W porównaniu z pacjentami, którzy spożywali mniej niż 0,1 g kwasów tłuszczowych omega 3 dziennie pacjenci, którzy spożywali co najmniej 0,3 g na dobę po diagnozie raka mieli 41% mniejsze ryzyko zgonu z powodu choroby nowotworowej. Związek między spożyciem kwasów Omega 3 z ryb morskich a obniżonym ryzykiem zgonu wydaje się być szczególnie widoczny wśród osób wysokich, z BMI poniżej 25 lub wśród tych, którzy nie przyjmowali regularnie aspiryny. Oprócz tego zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega 3 o co najmniej 0,15 g dziennie po diagnozie nowotworu wiązało się z 70% zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu raka jelita grubego, natomiast zmniejszenie dziennego spożycia wiązało się z 10% zwiększeniem ryzyka śmierci z powodu choroby. Podobne tendencje były widoczne w przypadku śmierci z powodu wszystkich przyczyn (odpowiednio zmniejszenie o 13% przy zwiększeniu spożycia i zwiększenie o 21% przy zmniejszeniu spożycia).

 

Takie ograniczenie ryzyka powinno skłonić nas do przyjmowania Omega 3 w żywności i suplementach diety, choć obecnie niewiele osób się do tego stosuje.

 

Należy dodać, że jest to badanie obserwacyjne, dlatego nie można wyciągnąć konkretnych wniosków na temat przyczyn i skutków, ale naukowcy twierdzą, że ich odkrycie stanowi pierwszą linię dowodów o pozytywnym wpływie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb na śmiertelność raka jelita grubego. Jeśli wyniki badań zostaną potwierdzone, powstaną nowe wytyczne na temat zwiększania kwasów omega 3 w diecie chorych na raka jelita grubego.

 

 

 

Więcej: sciencedaily.com

Wyświetleń: 476