Badania naukowców z King's College w Londynie na temat roli jelit w przetwarzaniu i dystrybucji tłuszczu mogą utorować drogę do opracowania spersonalizowanych metod leczenia otyłości i innych chorób przewlekłych w ciągu następnej dekady. Badania zostały opublikowane w Nature Genetics.
W największym badaniu tego rodzaju naukowcy przeanalizowali metabolom kału (naturalne endogenne metabolity wytwarzane przez drobnoustroje jelitowe w kale) 500 par bliźniąt, aby uzyskać obraz tego jak praca jelit reguluje te procesy i dystrybuuje tłuszcz. Zespół ocenił również na ile genetyka ma wpływ na aktywność, a ile zależy ona od czynników środowiskowych.
Analiza próbek kału zidentyfikowała biomarkery dla gromadzenia wewnętrznego tłuszczu wokół talii. Powszechnie wiadomo, że trzewny tłuszcz jest silnie związany z rozwojem chorób, cukrzycy typu 2, chorób serca i otyłości.
Analiza metabolitów kału (cząsteczek chemicznych w kale wytwarzanym przez drobnoustroje) wykazała, że mniej niż jedna piąta (17,9%) procesów jelitowych można przypisać czynnikom dziedzicznym, ale stwierdzono również, że 67,7% aktywności jelitowej jest pod wpływem czynników środowiskowych, głównie regularnej diety.
Oznacza to, że można wprowadzić ważne zmiany w indywidualnym sposobie przetwarza i rozprowadza tłuszcz przez jelita poprzez zmianę zarówno diety, jak i interakcji mikrobiologicznych.
W toku badań powstał bank metabolomitów jelit oraz związana z nimi pierwsza baza danych drontoustrojów, informacje te mogą pomóc innym naukowcom w opracowaniu indywidualnych i idealnych środowisk jelitowych.
Prowadząca badania dr Cristina Menni z King's College London powiedziała: "Badanie to naprawdę przyspieszyło zrozumienie zależności pomiędzy tym, co jemy, sposobem przetwarzania pokarmu w jelitach i rozwojem tkanki tłuszczowej w ciele, ale także odpornością i stanem zapalnym. Analizując metabolomity kałowe, uzyskaliśmy szybki ogląd zarówno na zdrowie organizmu jak i na złożone procesy zachodzące w jelitach. "
"Ta ekscytująca praca nad bliźniaczymi parami pokazuje wagę tysięcy substancji chemicznych wytwarzanych przez drobnoustroje w odpowiedzi na pokarm. Świadomość, że są one w dużej mierze kontrolowane przez to, co jemy, a nie przez nasze geny, jest wspaniałą wiadomością i otwiera wiele sposobów wykorzystania żywności jako lekarstwa. W przyszłości chemikalia te mogą być stosowane nawet w inteligentnych toaletach lub inteligentnych papierach toaletowych.”
„ Ta nowa wiedza oznacza, że możemy zmienić środowisko jelitowe i stawić czoła problemowi otyłości pod nowym kątem, który wiąże się z czynnikami modyfikowalnymi, takimi jak dieta i drobnoustroje w jelitach. W przeciwieństwie do naszych genów i wrodzonego ryzyka rozwoju tkanki tłuszczowej wokół brzucha, mikroorganizmy jelitowe można modyfikować za pomocą probiotyków, leków lub diet wysokobłonnikowych. ", podsumowują naukowcy.
Więcej: sciencedaily.com