OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Masa ciała w okresie młodzieńczym może wpływać na ryzyko rozwoju raka trzustki w dorosłości
2018-12-20 | Aktualności
Masa ciała w okresie młodzieńczym może wpływać na ryzyko rozwoju raka trzustki w dorosłości

Nowe badanie z udziałem ponad miliona osób wskazuje, że otyłość w wieku nastoletnim wiąże się nawet z czterokrotnym wzrostem zagrożenia nowotworem trzustki w późniejszym życiu. Naukowcy winą obarczają spowodowane otyłością stany zapalne.

 

Rak trzustki to szósta najczęstsza przyczyna śmierci związana z nowotworami na świecie – przypominają specjaliści z izraelskiego Rabin Medical Center i Tel Aviv University, którzy opisali właśnie ważny czynnik ryzyka pojawienia się tej choroby.

 

Na łamach pisma „CANCER” należącego do American Cancer Society, badacze ostrzegają przed zbyt dużą wagą w młodym wieku, która, jak się okazuje, znacznie podnosi zagrożenie rakiem trzustki.

 

Autorzy publikacji przeanalizowali dane na temat zdrowia ponad miliona izraelskich mężczyzn i ponad 700 tys. kobiet, którzy między 16 a 19 rokiem życia, w latach 1967 – 2002 przeszli przez obowiązkowe badania medyczne.

 

W czasie obserwacji trwającej przeciętnie ponad 23 lata, w badanej grupie pojawiło się 551 przypadków raka trzustki. 423 nowotwory dotknęły mężczyzn, a 128 – kobiety. Analiza pokazała silną zależność ryzyka zachorowania od masy ciała w wieku młodzieńczym.

 

W porównaniu do uczestników o normalnej wadze, otyli mężczyźni byli ponad 3,5 raza bardziej zagrożeni chorobą. W przypadku kobiet związek był jeszcze silniejszy, bo ryzyko u otyłych uczestniczek było ponad 4 razy wyższe niż u tych o normalnej wadze.

 

Badacze obliczyli, że gdyby całkowicie udało się wyeliminować zagrożenie wypływające z nieprawidłowej wagi, zachorowalność na raka trzustki spadłaby o 11 proc.

 

W towarzyszącym artykułowi komentarzu, dr Chanan Meydan z izraelskiego Mayanei Hayeshua Medical Center zwrócił uwagę na prawdopodobny mechanizm stojący za odkrytymi zależnościami. Jego zdaniem, przyczyna wzrostu ryzyka może leżeć w stanach zapalnych wywoływanych przez nadprogramowe kilogramy w różnych częściach organizmu.

 

Tymczasem według World Cancer Research Fund rak trzustki zajmuje 12. miejsce na liście najczęściej występujących nowotworów u kobiet i 11. miejsce u mężczyzn. W 2018 na świecie rozpoznano 460 tys. nowych przypadków tego raka. Choroba pojawia się przy tym głównie w krajach o wysokim poziomie życia. Badania sugerują jednocześnie, że ryzyko zwiększa też m.in. spożycie czerwonego mięsa, alkoholu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz fruktozy.

 

Według działającego w Polsce Krajowego Rejestru Nowotworów w 2010 roku w kraju zachorowało ponad 3200 osób. Mniej więcej w równej liczbie byli to mężczyźni i kobiety. Złośliwy nowotwór trzustki stanowi przy tym ok 2 proc. dotykających Polaków nowotworów. Niestety, jednak 5 lat przeżywa tylko ok. 9 proc. chorych. (PAP)

 


Źródło: Kurier PAP | Marek Matacz | eurekalert.org

Wyświetleń: 2017