OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Zimna pogoda i mniej godzin nasłonecznienia wiąże się ze zwiększoną częstością występowania marskości wątroby
2017-10-05 | Aktualności
Zimna pogoda i mniej godzin nasłonecznienia wiąże się ze zwiększoną częstością występowania marskości wątroby

Nowe dane przedstawione na Międzynarodowym Kongresie Liver Congress 2017 w Amsterdamie, sugerują, że zimniejsze i mniej słoneczne regiony świata mają wyższe wskaźniki zapadalności na marskość wątroby, choroby spowodowanej nadmiernym piciem, co powoduje nieodwracalne bliznowacenie wątroby.

 

Międzynarodowy zespół naukowców zajmujący się analizą danych z ponad 190 krajów stwierdził, że każdy wzrost temperatury o jeden stopień Celsjusza związany był ze spadkiem udziału alkoholu (AAF *) w marskości około 0,3%. Wchłanianie dużej ilości alkoholu powoduje odczucie ciepła, a mniej godzin słonecznych związane jest z depresją, co z kolei może prowadzić do nadużywania alkoholu. W rezultacie naukowcy przypuszczali, że zimniejsze kraje będą miały wyższe wskaźniki spożycia alkoholu, a tym samym zwiększone obciążenie marskością alkoholową.

 

Alkoholowa marskość wątroby stanowi około połowę wszystkich przyczyn marskości wątroby i odpowiada za około 493,000 przypadków zgonów każdego roku na całym świecie lub 0,9% zgonów na całym świecie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Europa jest najbardziej obciążonym pod względem spożycia alkoholu regionem w świata. Alkohol jest również główną przyczyną chorób wątroby, w tym marskości wątroby, co stanowi 1,8% wszystkich zgonów w Europie lub około 170 000 zgonów rocznie.

„Nasze badania wykazują, że klimat i położenie geograficzne kraju mają zaskakujący wpływ na obciążenie marskością wątroby" - przekazali dr Neil D. Shah, główny autor badania, oraz starszy autor dr Ramon Bataller z Uniwersytetu Północnej Karoliny w Chapel Hill w Stanach Zjednoczonych. „W miarę jak maleje temperatura i roczna liczba godzin słonecznych, a wzrost szerokości geograficznej wzrasta, wzrasta częstość występowania marskości wątroby wywołanej przez alkohol, co sugeruje, że nadmierne spożywanie alkoholu w walce z zimnem i ciemnością może zwiększyć ryzyko wystąpienia marskości wątroby”.

 

Zespół badawczy, złożony z naukowców z Kanady, Meksyku, Hiszpanii i USA, przeprowadził kompleksową analizę danych ze 193 krajów pochodzących z baz danych WHO i Światowej Organizacji Meteorologicznej. Dotyczyły one gromadzenia informacji na temat znacznego spożycia alkoholu, picia alkoholu, średniej temperatury, klimatu, szerokości geograficznej i godzin rocznego słońca, w celu określenia ich wpływu na marskość wątroby spowodowaną przez alkohol.

W jednoczynnikowej analizie przeprowadzonej przez badaczy obserwowano odwrotne powiązanie średniej temperatury, średnie roczne nasłonecznienie i pozytywne powiązanie z bezwzględną szerokością geograficzną (p <0,05) z AAF. W analizie wielowymiarowej średnie temperatury i godziny słoneczne pozostały niezależnie związane z ryzykiem związanym z alkoholową marskością wątroby lub AAF po przystosowaniu się do odsetka napojów alkoholowych wśród aktywnych alkoholików i spożycia alkoholu (p <0,05).

 

„Chociaż powiązanie nie oznacza związku przyczynowego, te prowokujące dane stanowią silny argument przemawiający za hipotezą, że spożycie alkoholu i w konsekwencji ryzyko wystąpienia marskości wątroby zależy od szerokości geograficznej. To ważne badanie z pewnością doda pewnych wątpliwości do obecnej debaty na temat odpowiednich działań w zakresie polityki publicznej, które będą podejmowane w zależności od klimatu, aby zapobiec marskości wątroby związanej z alkoholem” - powiedział profesor Francesco Negro z oddziału Gastroenterologii i Hepatologii Patologii Klinicznej Szpitala Uniwersyteckiego w Genewie.

* AAF są wykorzystywane do określenia, w jakim stopniu alkohol wpływa na zdrowie ludzi, przez zdarzenia takie jak zatrucie alkoholowe, zatrucia niealkoholowe, urazy w ruchu drogowym, upadki, utonięcia, przemoc i inne nieumyślne lub umyślne obrażenia ciała.

 

 


Źródło: sciencedaily.com

Wyświetleń: 1143